PRILIČKI KISELJAK I OKOLINA

MLADI EKOLOZI

Teritorija Priličkog kiseljaka, opštine IVANJICA se nalazi na jugozapadu Srbije i obuhvata deo Starovlaško- raške visije pod nazivom "Moravički Stari vlah". Varoš (Ivanjica) nastaje daleke 1833 godine po nalogu kneza Miloša i osniva je kapetan Sima Jaković. Moravički Stari Vlah je oivičen meridijanima koji su označeni kao 19*55’ i 20*27’ istočne geografske dužine, odnosno 43*17’ i 43*41’ severne geografske širine. U posnožju Planine Mučanj skretanjem sa puta Ivanjca-Arilje iz centra Prilika ka Kokinom brodu na dva kilometra nalazi se nekad veoma posecena Banja Prilički kiseljak.

Nema tog radoznalca koji, kada čuje od Priličanina odakle je, odmah ga i ne upita: "Otprilike do Ivanjice..." Na duhovitu igru reči obično je stizao ovakav odgovor: "Do Ivanjice osam, a do Pozege trideset i četiri kilometra." Zaista neobično ime. Nema ga na mapi srpskih sela. Jedinče je u tom pogledu. U Vukovom Rječniku stoji ovakvo objašnjenje: prilika, nije to njegova prilika, našla slika priliku. Ide sve do ona dva poznata stiha iz narodne pesme:"Prvu sveci vrgoše priliku grom udari na Svetoga Savu."Uzaludno je ići u dalja ispitivanja, jedini put vodi pravo ka predanju i legendi. Bez njih nema priče o postanku i od njih svako uzima šta mu i koliko treba, da uzida u priču samo da se ne potone u tamu i zaborav. Legenda kaze: "Kad se vraćao Sveti Sava iz manastira Studenice, put ga je odveo kroz moravička sela i zaseoke, pa se iz Ivanjice dalje zaputio ka manastiru u Klisuri. Usput mu se pridruzio neki čovek koji je u obliznjem selu ukrao pevca. Pod jednim brdašcem sednu da se odmore. Sveti Sava časkom ustane te ode do izvora. Utom pristigne domaćin sa komšijama u poteri za lopovom. Ovaj ih na vreme primeti, pa brze bolje pevcu otkine glavu i baci je podalje od sebe. Zatim, bezglavog pevca strpa u Savinu torbu. 7Kad stigoše ljudi, stize i Sava sa izvora, onda zatraziše obojici da pokazu torbe. Kod lopova ne nadjoše ništa. Tada Sveti Sava odreši svoju torbu i ugleda pevca bez glave. Bude mu teško i krivo, izvadi pevca iz torbe i rece: "Pevca nisam ja ukrao, ali otprilike prilika je da sam ga ja ukrao." Savin saputnik prizna kradju i pokaza mesto gde je bacio pevčevu glavu.Prilički kiseljak (PRILIKE) prelepo selo, lekovita vazdušna banja sa lekovitim izvorištima mineralne vode ( Proglašena Banjom 1873.godine) u jugozapadnoj Srbiji. Leži na obalama reke Moravice, začetnice naše najveće reke, Zapadne a potom Velike Morave. Smeštena je u živopisnoj kotlini Poznatija kao Priličko polje u starim zapisima u podnožju planinskog venca Mučnja. Stanište čestitih, toplih i gostoprimljivih domaćina, ekološka oaza mira, čistog vazduha i ekološki zdrave sredine.
 Banja Prilički kiseljak pripada Opštini Ivanjica nalazi na teritoriju ranijeg sreza Moravičkog, čije je sedište bila Ivanjica. Moravički srez administrativno je formiran kad i svi drugi srezovi u Kneževini Srbiji, posle ukidanja nahija i novog ustrojstva vlasti, a ukinut je 1964. godine kada su u Srbiji stvoreni regioni i opštine.

PRILIČKI KISELJAK 

Banja Prilički kiseljak u sastavu Opštine Ivanjica bila je u Užičkom regionu sve do nove administrativne organizacije 1992. godine kada su stvoreni okruzi. U novoj administrativnoj organizaciji, opština Ivanjica nalazi se u sastavu Moravičkog okruga sa opštinama Lučani, Čačak i Gornji Milanovac, sa sedištem u Čačku. Tako se, posle perioda duže administrativne vezanosti za Užice, Ivanjica našla sa opštinama sa kojima u geografskom, saobraćajnom i privrednom pogledu čini prirodnu celinu. Proglašena banjom 1873.g. ukazom Kralja Aleksandra I koji je često posećivao banju da pije lekovitu vodu sa izvorado 80g. funkcionisala kao banja, nepoštovanjem zakona o banjama to više nije.(ovde ne ulazimo o krivcima, jednostavno kršeni su čl.4; 6; 11;… Zakona o banjama)Mineralni izvori ove banje su bili poznati još Ilirima i Rimljanima, ali su za vreme Turaka bili potpuno zaboravljeni. Krajem 19. veka ovi izvori su ponovo na glasu. Intenzivije korišćenje mineralne vode počinje 1970. sa postavljanjem mašine za flaširanje. Prilički Kiseljak je u periodu pre Drugog svetskog rata slovio za uglednu turističku destinaciju u kojoj su mir pronalazili predstavnici građanske elite iz čitave države. Kompleks se sastoji od tri građevine: bivše upravne zgrade, restorana sa sobama i depandansa. Nebriga različitih vlasnika u posleratnom periodu učinili su da banjski kompleks sasvim propadne.Sudbina, kako izvora kao neprivatizovanog javnog dobra, tako i privatizovanih banjskih objekata u Kiseljaku, i dalje je neizvesna i svedoči o neodgovornom raspolaganju javnim dobrima u poslednjih par decenija.periodu učinili su da banjski kompleks sasvim propadne. 

Powered by WebExpress